Fashion door de jaren heen

Denkt u dat de overhemd iets is van de laatste decennia? Dan heeft u het mis. Sterker nog: ik zal u waarschijnlijk verrassen met informatie in deze blog. Het gebruik van de overhemd gaat namelijk helemaal terug naar de Middeleeuwen. Echter is daar weinig over bekend en dateert de eerste duidelijke informatie over de overhemd van de 18de eeuw.

Je moest adel zijn
In de 18de eeuw moest je adel zijn om zo nu en dan een overhemd aan te kunnen hebben. In die tijd werd het kledingstuk regelmatig gedragen door mensen die van hogere klasse waren. Kun je je voorstellen, zo’n net overhemd ruim 200 jaar geleden? Het moest dan ook het liefst een wit schoon overhemd zijn omdat dit duidelijk weergaf dat je niet bij het werkvolk hoorde. Werklui konden namelijk een wit overhemd niet schoonhouden, omdat ze tenslotte vies en vuil werk moesten verrichten. De witte overhemd maakte in dit tijd dus een duidelijk onderscheid tussen hogere klasse en werklui.

Eind 1800
De overhemd maakt pas echt haar intrede, zo omstreeks eind 1800. Vanaf dat moment gingen werklui ook een overhemd dragen. De overhemd heette toen nog een boezeroen. Dit was meestal een korte blauwe kiel met lange mouwen. Het was gemaakt van katoen of linnen. De boezeroen kunnen we eigenlijk als de voorloper van de hedendaagse overhemd beschouwen. Zo’n boezeroen konden werklui gemakkelijk over een hemd dragen en omdat het geen witte kleur had, was het ook minder erg dat de overhemd vies zou worden. Het kledingstuk werd al snel favoriet bij boeren, ambachtslieden en zeelieden. De overhemd werd vaak gedragen om in te werken. Het materiaal was stevig, stug en was makkelijk in gebruik doordat er geen knoopjes en kragen aan zaten.

De overhemd van nu
Overhemden zoals we die tegenwoordig kennen, lieten zich voor het eerste zien halverwege de 20ste eeuw. Lange tijd (tot de jaren 40) zaten de boorden los van het hemd. Een boord is een kraan van een overhemd. Het voordeel hiervan is dat boorden in die tijd makkelijk en iedere dag verschoond of vervangen konden worden.

Tegenwoordig zijn overhemden zeer stijlvol geworden door de vele soorten boorden en manchetten. Manchetten zijn de knopen aan de mouw van een overhemd. In de jaren ’60 en ’70 waren de boorden nog erg puntig. De laatste decennia is hier veel diversiteit in gekomen, is er dus een ruime keuze aan overhemden en zien ze er bovendien deftiger uit dan ooit.

(226)

Bericht auteur: admin