Halloween staat voor de deur

Straks is het weer zover: uw kinderen gaan misschien wel deur-tot-deur de huizen bij langs om snoep van de buren te ‘eisen’. Maar heeft uw kleine dondersteen al passende Halloween kleding om de mensen de stuipen op het lijf te jagen? Een goed kostuum is waar Halloween eigenlijk om draait. Het is de kunst om zo angstaanjagend mogelijk verkleed te gaan. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om hier als ouder verantwoordelijk voor te zijn.

De nacht van 31 oktober
Op de laatste dag van de maand is het Halloween. De uitgeholde pompoenen gaan de veranda op, en uw kind trekt zijn engste Halloween kleding aan. Maar wat is Halloween eigenlijk? Deze van oudsher Keltische feestdag wordt met name in de Verenigde Staten, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Canada gevierd. Maar de laatste jaren is het ook een steeds meer geliefde dag in de rest van de wereld. Halloween is afgeleid van Hallow-e’en, wat weer afgeleid is van All Hallows Eve. Het was de dag waarop de oogst binnengehaald was, en de zaden voor het volgende seizoen geprepareerd waren. Een vrije tussendag voor de boeren!

Verkleedde boeren?
De oorsprong van enge Halloween kleding ligt echter niet bij dit gebruik. Het is waarschijnlijk een overgenomen van het Christelijke feest Allerzielen, ergens in de negende eeuw. Op die dag gingen de Christenen verkleed de straat op, en bedelden ze om brood met krenten. In ruil daarvoor werd een gebed beloofd. Men denkt dat hier de oorsprong van trick-or-treat ligt.

Plezier staat voorop
Wat de geschiedenis ook moge zijn, tegenwoordig draait het allemaal om gezelligheid en plezier. Belangrijk is wie de engste Halloween kleding draagt, en wie het meeste snoep heeft verzameld. Maar het is vooral een kinderfeest geworden, en dat mag zo blijven.

(50)

Bericht auteur: admin