Polyester vs katoenen T-shirt

Kies je voor een T-shirt gemaakt van polyester of gaat je voorkeur toch uit naar een katoenen T-shirt? Sommige mensen hebben een sterke voorkeur voor een T-shirt voor verschillende redenen, maar wat zijn nou precies de voor- en nadelen van de verschillende stoffen en voor welke doeleinden worden ze het meest gebruikt.

Polyester T-shirt

De stof polyester is gemaakt van een synthetische vezel op aardoliebasis. Dit materiaal wordt van polyethyleentereftalaat, of PET, gemaakt. Deze stof wordt onder hitte tot kleverige draden gesmolten. Vervolgens worden deze draden afgekoeld, waardoor lange vezels ontstaan. Deze vezels heten filamenten. Deze vezels kunnen bijvoorbeeld fijn, rond of hoekig gemaakt worden en vormen de basis voor verschillende stoffen en kledingstukken.

Voor- en nadelen van polyester

Polyester is dus een stof gemaakt van kunststof. Deze stof heeft een zeer goede veerkracht en is zeer licht door de kromming van de vezel. Daarnaast zitten er nog andere voordelen aan de stof. Polyester is kleurecht waardoor de kleur niet vervaagt. Tevens is de stof glad en vochtregulerend waardoor het snel droogt. Een T-shirt van polyester is vormvast en krimpt niet in de was. Kortom, het is een stof dat erg slijtvast is waardoor het lang mee kan gaan. Er zitten echter ook nadelen aan dit materiaal. Het T-shirt kan namelijk statisch worden waardoor het kan gaan plakken aan je lijf, wat vervelend kan zijn tijdens het sporten. Ook kan het materiaal gaan pillen.

Katoenen T-shirt

Katoen is een natuurlijk materiaal, waardoor het wat zachter aanvoelt als een polyester T-shirt. Het materiaal komt van een katoenplant. De stof wordt tot draden gesponnen en vervolgens gebruikt om textiel te maken waar het T-shirt van wordt gemaakt. Deze stof is behoorlijk anders dan polyester.

Voor- en nadelen van katoen

Er zitten verschillende voordelen aan de stof katoen. De stof is vaak relatief wat goedkoper. Tevens is het draagcomfort vaak wat beter dan bijvoorbeeld een polyester T-shirt. Dit komt doordat een katoenen T-shirt lekker zacht is en goed ademt. Daarnaast is de stof ook nog eens heel erg licht.

Daarentegen zitten er ook wat nadelen aan de stof. Het kan namelijk gaan krimpen en vaal worden in de was. Hierdoor verliest het de kleur. Ook kreukt de stof en is het niet vormvast.

Tegenwoordig zie je steeds meer biologisch katoen, dat op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd. Voornamelijk bij de grotere kledingwinkels zie je deze ontwikkeling terug. Doordat er bij biologisch katoen geen chemicaliƫn worden gebruikt voelt deze stof nog zachter aan.

(624)

Bericht auteur: admin