Vandaag kleurt alles zwart, want het is Gothic Day!

Op 22 mei is het Wereld Gothic Day, de dag waarin er een extra aandacht is voor de Gotische subcultuur. Een stroming die ooit begon als afgeleidde stroming van de punkcultuur. Is de stroming vandaag de dag uitgeroeid tot een niet meer weg te denken levenswijze voor vele jongeren. Vooral tieners voelen ze zich enorm aangetrokken door het occultisme en de heidense symbolen.

Goths worden mensen uit de stroming door intieme genoemd. Ze dragen zwartehoedies band-shirts, oogschaduw en zelfs leer. De gotische stijl is al in de jaren zeventig begonnen als onderdeel van de punkbeweging. Zo waren er in de jaren zeventig al artiesten die al met de kerkmotieven speelde en daar eigen doelgroep aan zich wisten te binden.  Zo waren er in 1977 al bands als Screaming Lord Sutch, Misfits, Alice Cooper en veel rockabilly-groepen. Die allen uit waren op het shock effect om op deze manier snel naamsbekend  te verwerven. Alice Cooper gebruikte de occulte levensstijl  als aanleiding om op het podium vleermuizen te eten. In die tijd zagen mensen uitingen uit de cultuur als een symptoom van depressie. En voelde men zich zelfs geïntimideerd door de heidens symbolen en de klederdracht. Maar tegenwoordig wordt de stroming nuchterder bekeken en wordt het gezien als “slechts een fase” waar jongeren zich voor een korte tijd mee kunnen identificeren Tegenwoordig worden zelfs fetish gerelateerde zaken gekoppeld aan de gotische levensstijl. En het is vandaag de dag overal te vinden op elke hippie market of gemiddelde zomermarkt.

De herkomst van Gothic

Gothic komt voort uit de gotiek een beeldende kunstvorm uit de middeleeuwen Het gaat hierbij vooral om de architectuur zoals kathedralen en de beeldhouwkunst. Ze is ontstaan in Parijs. Van ca. 1150 tot ca. 1420 bloeide deze stijl verder op in met name Italië, en tot de 16e eeuw zelfs in heel Noord-Europa. Wat vooral opvalt bij deze gebouwen, is de steunstructuur over en door het hele bouwwerk. Hierbij zorgden de dragende elementen, als zuilen, pijlen, steunberen en ribgewelven ervoor dat de muren konden worden vervangen door hoge ramen. Daarnaast werd het mogelijk om hogere gebouwen te maken. De buitenkant werd rijkelijk versierd met o.a. heiligenbeelden.

Gotiek werd in deze tijd omschreven als een beeldende kunstvorm. Hierbij gaat het vooral om de architectuur zoals de bekende kathedralen. Daarnaast spelen ook schilder-, glas-, en beeldenkunst en literatuur een rol in deze stroming. Hierbij was het bekend dat schilders en beeldhouwers bij het uitbeelden van hun voorwerpen, de voorkeur hadden om dit een religieus karakter te geven.

De tweede opleving van de gotische stijl in de 19de eeuw

Rond 1800 vond er een tweede opleving plaats en was eigenlijk eerste romantische antwoord op de oorspronkelijke stijl uit de middeleeuwen. De mensen gingen zich toen steeds meer interesseren in het verleden en probeerde elementen uit vervlogen tijden toe te voegen aan de huidige. Op deze manier brachten ze de gotische/middeleeuwse stijl weer terug onder de aandacht. Echter vond hier wel de eerste verschuiving in de stijl plaats. Het werd in deze tijd namelijk geassocieerd met donker, vreemd en bizarre taferelen. Veel kunstenaars en artiesten uit die tijd zoals Lord Byron, Shelley en Verlaine lieten zich vooral inspireren door deze tweede opleving.  Veel van deze terugkeer is terug te zien in de kerken die in deze eeuw gebouwd zijn.

De derde oplevering door middel van de Gothic rock

In de jaren 70 keerde gotische stijl terug in de vorm van een subcultuur. Deze cultuur ontstond vanuit de punkrock scene en leverde een zijtak op die zich afsplitste van punk door zich wel hetzelfde zware geluid te gebruiken maar dan wel donkerder en mysterieuzer was.Door velen wordt “Bela Lugosi’s Dead” gezien als de moeder van de Gothic rock. De band Bauhaus maakte een negen minuten durende ode aan de Drucala acteur uit Hongarie. De acteur lied zich in zijn Dracula kostuum begraven. Dit werd de inspiratie voor de tekst maar het nummer refereert verder aan The Hunger uit 1983, een vampierfilm van Tony Scott met in de hoofdrollen Catherine Deneuve en David Bowie.Dit nummer stond aan de basis waar de Gothic muziek later voor zou gaan staan. De inktzwarte zwarte stijl die gepaard gaan met de mystieke en religieuze en mythologische elementen. Dit vormde dan ook de basis van het dragen van zwarte kleding en het dragen van oogschaduw en andere vormen van donkere make-up. Deze stijl werd later breed uitgedragen door artiesten zoals Alice Cooper en The Cure. Die de gotische onderdelen ook weer terug te laten keren in hun video clips.

 

Gothic: Een hardnekkige stroming die blijft inspireren

Ondanks dat veel mensen dachten dat  de laatste opleving en tijdelijke vlaag zou worden moeten nu toch erkennen dat de subcultuur hardnekkiger is als gedacht.  Bands als Epica en Evanecence zijn vandaag de dag nog steeds populair. En vooral in de jaren 10 leek de stijl alom aanwezig. Vandaag de dag misschien even iets minder. Maar met Gothic Day laat de cultuur zien that she is here to stay!

 

(85)

Bericht auteur: admin