Investeren in goede bedrijfskleding loont

De voornaamste reden voor het aanschaffen van bedrijfskleding is voor veel bedrijven om zich te onderscheiden van de rest. Zo lang de kleding enigszins opvalt en het bedrijfslogo maar goed te zien is, dan zijn de meesten al tevreden. Naar de werkelijke kwaliteit van de kleding wordt vrijwel niet gekeken, want het mag natuulijk niet te veel geld kosten. Op de korte termijn kan de aanschaf van werkkleding dus een flink bedrag zijn voor de werkgever, maar op den duur zal het zich uitbetalen. Dat blijkt onder andere uit ervaringen binnen de zorgsector.

Duurzame zorgkleding vermindert verzuim

Eind vorig jaar presenteerde een collectief van Nederlandse zorginstellingen, textielbedrijven en ontwerpers de nieuwe werkkleding voor de medewerkers in de zorg. Het kledingpakket bestaande uit zowel onder- als bovenkleding als shirt, legging, broek, jasje en vest. Dit alles is duurzaam geproduceerd en in fabrieken in Azië waar arbeiders eerlijk beloond worden. De kleding is naast comfortabel ook gezond en inventief. Bacteriewerende lagen zorgen voor minder kans op besmetting en de elastische onderkleding zorgt voor minder overbelasting. Dit laatste wordt ook nauwkeurig bijgehouden via kleine apparaatjes die in de kledingstukken zijn verwerkt. Het is al met al een investering, maar wel een die zich op de langere termijn terug betaald. Door deze aanpassingen zal bijvoorbeeld het ziekteverzuim dalen en minder ongelukken plaats vinden op de werkvloer. De werkdruk voor werkenden in de zorg is immens groot en als dit door het gebruik van verbeterde kledij een beetje weggenomen kan worden dan is dit mooi meegenomen. Met een bedrukte cap als werkkleding zal je het dus niet gaan redden.

Bescherming in de bouw spreekt voor zich

Een werkveld waar het dragen van de juiste kleding zeer belangrijk en zelfs verplicht wordt is de bouwsector. Hier kunnen ieder moment zware voorwerpen naar beneden komen of omvallen. De vaste bouwhelmen en stalen neuzen in de schoenen zijn heel normaal. Verder dient de kleding goed te passen en aansluitend op het lichaam te zijn. Pas als aan deze voorwaarden is voldaan kan er gedacht worden aan het bedrukken van bedrijfsinformatie en andere zaken. Maatwerk van kwaliteit, dat zorgt voor veiligheid. Jaarlijks gebeuren er altijd nog veel ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden. Te gemakzuchtig gedacht over veiligheidsmaatregelen is een vaak gehoorde oorzaak. Men is zich er wel van bewust, maar springt te gemakkelijk met de regels om. Het hoofd er de hele dag bij houden is moeilijk, maar wel een must. Zeker als er wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen of zware materialen. Elkaar scherp houden en wijzen op de fouten is hier een doeltreffende oplossing voor.

(44)

Bericht auteur: admin